Specialistų skiltis

JAV mokslininkas pasiūlė būdus, kaip sumažinti mirties nuo širdies ligų riziką

Neseniai praėjusios Vėlinės tarsi pristabdo laiką ir darbus bei skatina prisiminti apie išėjusius artimuosius. Remiantis Higienos instituto duomenimis, virš 55 proc. visų, mirusiųjų 2018 metais Lietuvoje, mirė nuo širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL). Šie skaičiai tampa dar dramatiškesni, kai kalba pasisuka apie jaunesnius, darbingo amžiaus lietuvius – ŠKL yra pagrindinė darbingo amžiaus žmonių mirties priežastis. Lietuvos širdies asociacijos...

Omega-3 riebiosios rūgštys: naujausi tyrimai ir tendencijos

Prof. William S. Harris yra vienas žymiausių ir dažniausiai cituojamų omega-3 ekspertų pasaulyje (h-index 73). Profesorius per 39 karjeros metus yra parašęs arba bendradarbiavo rengiant beveik 400 mokslinių straipsnių širdies ligų diagnozavimo ir prevencijos, organizmo atsparumo ir omega-3 rūgšties poveikio temomis. 2004 metais su kolegomis sukūrė omega-3 indekso testą, kuris, remiantis tyrimais, padeda efektyviau nei lipidograma nustatyt...

Lietuvių mityba gerėja vėžlio žingsniu

Kodėl Lietuva yra viena iš sergamumu ŠKL pirmaujančių šalių Europoje, nors tradicinių rizikos veiksnių paplitimas mažai skiriasi. Tikėtina, kad Lietuvos gyventojai per mažai dėmesio skiria savo sveikatai ir mitybai, neįvertina šių ligų prevencinių priemonių reikšmės, žemas gyventojų sveikatos raštingumas. Mitybos įpročiai išlieka nesveiki Didelis sergamumas ir mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų skatina plačiais aspektais analizuoti...

Liūdną mirtingumo statistiką galime pakeisti

Naujausia statistika liudija: mirštamumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuvoje kone pustrečio karto viršija Europos Sąjungos vidurkį. Lietuvos širdies asociacijos prezidentas doc. Raimondas Kubilius ragina patiems būti atsakingiems už savo širdį ir rūpintis ja ne pajutus ligos simptomus, o kiekvieną dieną mažinant rizikos veiksnius. Širdies ir kraujagyslių ligos (ŠKL) yra pagrindinė Europos moterų ir vyrų mirties priežastis, dažnesnė...

Žuvų taukų įtaka bronchų astmos vystymuisi

Bronchų astma – lėtinė uždegiminė kvėpavimo takų liga, kuria kasmet sergama vis labiau. Ligos etiologija iki šiol nėra ištirta, žinomi tik rizikos veiksniai. Patogenezėje išskiriami 2 pagrindiniai procesai: uždegimas ir remodeliacija. Žuvų taukuose esančios omega-3 PNRR slopina eikozanoidų susidarymą iš omega-6 PNRR, todėl slopina bronchų astmos vystymąsi. Į žuvų taukų sudėtį įeinantys antioksidantai ir vitaminas D taip pat susiję su bronchų...

Dar kartą apie vitaminą D ir žuvų taukus

2013-10-08 Algimantas Raugalė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinika   Vitaminas D gaminamas žmogaus odoje, taip pat jo patenka į virškinimo traktą su maistu. Jis yra biologiškai neaktyvus, bet vykstant sudėtingiems procesams virsta aktyviu kalcidioliu ir kalcitrioliu. Pastarasis veikia kalcio ir fosforo apykaitą, dalyvauja kaulėjimo procese. Vitamino D preparatai skiriami rachito profilaktikai ir gydymui,...

Tai, ko dar nežinojote apie žuvų taukus

2011 m. Internistas Oksana Valentij, LSMU MA šeimos klinika Uždegiminė reakcija yra normalus žmogaus organizmo atsakas į infekciją ar sužeidimą ar traumą. Tačiau perdėtas ar neadekvatus organizmo atsakas į uždegiminį procesą gali išprovokuoti ūmią ar lėtinę ligą ir skatinti uždegiminių citokinų, arachidoninės rūgšties metabolitų (prostaglandinai, tromboksanai, leukotrienai ir kiti oksidacijos produktai) bei kitų uždegiminių agentų (pvz.,...