Žuvų taukai naikina nesveiko maisto žalą smegenims
Delfi.lt 2013-05-16
Žuvų taukai gali įveikti neigiamas pasekmes, kurias smegenims daro nesveikas maistas, tvirtina mokslininkai.
Daugiau kaip dešimtmetį trukę tyrimai parodė, kad daug blogųjų riebalų turintis maistas gali pakenkti smegenims, sutrikdydamas „neurogenezę“ – procesą, kurio metu atsiranda naujos nervų ląstelės.
Dabar Liverpulio universiteto mokslininkai atrado, kad maistas, turintis daug omega-3 riebiųjų rūgščių, pavyzdžiui, žuvų taukai, gali užkirsti kelią neigiamoms pasekmėms, stimuliuodamas smegenų sritį, kuri atsakinga už mitybą, mokymąsi ir atmintį, rašo dailymail.co.uk.
Mokslininkų komanda iš minėto universiteto Senėjimo ir lėtinių ligų instituto iš pradžių norėjo peržiūrėti visame pasaulyje atliktus tyrinėjimus ir nustatyti, ar omega-3 riebiosios rūgštys padeda sulieknėti.
Nors duomenys iš 185 studijų rodė, kad žuvų taukai neturi tiesioginės įtakos šiam procesui, mokslininkai pamatė, kad omega-3 riebiosios rūgštys atlieka reikšmingą vaidmenį atstatant žalą, kurią smegenims daro blogieji riebalai.
„Kūno svoriui įtakos turi daug faktorių. Vienas svarbiausių iš jų yra mūsų vartojamas maistas“ , – sakė mokslų daktarė Lucy Pickavance.
„Vartojant pernelyg daug rafinuoto cukraus ir sočiųjų riebalų, kurių turi nesveikas maistas, galima priaugti antsvorio, sutrikdyti medžiagų apykaitą ir net pakenkti protiniams procesams“.
„Šiuos pokyčius galima pastebėti smegenų struktūroje, įskaitant jų sugebėjimą atnaujinti nervų ląsteles. Taigi nutukimas potencialiai yra susijęs su neurodegeneracinėmis ligomis“.
„Tačiau tyrimas parodė, kad žuvų taukai gali panaikinti tokias pasekmes ar net nuo jų apsaugoti. Norėjome išanalizuoti mokslinę literatūrą šia tema ir pažiūrėti, ar yra įrodymų, jog omega-3 riebiosios rūgštys padeda atsikratyti antsvorio, stimuliuodamos tam tikrus smegenų procesus“, – kalbėjo mokslininkė.
Moksliniai tyrimai rodė, kad valgant daug blogųjų riebalų turintį maistą, paprastai po valgio išsiskiriantiems hormonams, kurie saugo neuronus ir stimuliuoja jų augimą, padidėjusi uždegiminių molekulių cirkuliacija ir riebalų rūšis, vadinama trigliceridais, neleidžia patekti į smegenis. Taip pat sumažėja ir molekulių, skatinančių nervų augimą.
Tačiau iš tyrimų su gyvūnais pasirodė, kad omega-3 rūgštys atstato normalias funkcijas, užkirsdamos kelią šių uždegiminių molekulių išsiskyrimui, nuslopindamos trigliceridus ir sugrąžindamos normalų nervų augimo faktorių lygį.
„Paaiškėjo, kad žuvų taukai neturi tiesioginės įtakos lieknėjimui, tačiau jie gali sustabdyti žalingą poveikį, kurį smegenims daro riebus maistas“, – pridūrė L. Pickavance.