Nepakeičiamosios riebalų rūgštys ir jų svarba organizmui

Linoleno rugšties formulė

Nepakeičiamosios omega-3 riebalų rūgštys priklauso polinesočiųjų riebalų rūgščių grupei. Šios rūgštys yra būtinos kūnui gaminant įvairius biologinius junginius. Jų organizmas negali pasigaminti, todėl privalo gauti su maistu. Dvi pagrindinės nepakeičiamos riebalų rūgštys yra linoleno ir alfa linoleno rūgštys.

Linoleno rūgštis, priklausanti omega-6 šeimai, skaidoma į arachidono rūgštį, kuri yra būtina kitų biologinių junginių gamybai. Šie junginiai atlieka įvairias kūno funkcijas, tokias kaip kraujo krešėjimas ir kraujo spaudimo reguliavimas.

Iš linoleno rūgšties, priklausančios omega-3 šeimai,  gaminami eikozapentaeno rūgštis (EPR) ir dokozaheksaeno (DHR) rūgštis. Šios rūgštys yra būtinos daugeliui kūno funkcijų palaikyti. Tyrimai rodo, kad EPR ir DHR sumažina uždegimines organizmo reakcijas, kraujo krešėjimą, trigliceridų kiekį kraujyje ir širdies infarkto pavojų.

Šių gerųjų riebalų būtina gauti nėščiosioms, kūdikiams ir vaikams. Jos labai svarbios vaikui augant – vystantis smegenims ir regėjimui. Vaiko akies tinklainė vystosi iki aštuonerių metų amžiaus, todėl labai svarbu, kad vaikai gautų pakankamai DHR. Išnagrinėjus atliktus tyrimus 2000 metais buvo nustatyta, kad omega-3 riebalų rūgštys pagerina ankstyvą neišnešiotų ir išnešiotų kūdikių regėjimo vystymąsi.

Apskritai šių riebiųjų rūgščių įtaka žmogaus sveikatai neapsiriboja vien nervų sistema ir regėjimu. Organizme iš omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių susidaro eikosanoidai – biologiškai aktyvios medžiagos, veikiančios arterinį kraujo spaudimą, kraujo krešėjimą cholesterolio apykaitą, uždegiminio proceso eigą. Svarbu pažymėti, ar iš omega-6 šeimos sintezuojasi eikozanoidai, skatinantys uždegiminė procesą ir jį palaikantys. O iš omega-3 – nuraminantys uždegimą. Todėl sveikam uždegiminiam procesui itin svarbu, kad mūsų organizmas gautų pakankamai omega-3 riebalų rūgščių.

Apie autorių
Apie omega 3 ir žuvų taukus išsamiai ir iš patikimų šaltinių. Naujausi omega 3 moksliniai tyrimai, specialistų komentarai apie žuvų taukų ir omega 3 riebalų rūgščių svarbą organizmui, gardūs žuvies receptai, atsakymai į klausimus ir kita svarbi informacija. Tai, ką apie žuvų taukus ir omega 3 vertėtų žinoti kiekvienam.

Palikite atsiliepimą

*

captcha *