Žuvis ir žuvų taukai gali perpus sumažinti pavojingų kraujo krešulių riziką

venu tromboze

2014-06-17

Žuvis ir žuvų taukai, kuriuose gausu omega 3 riebalų rūgščių, gali beveik perpus sumažinti tikimybę, kad mūsų venose susidarys kraujo krešuliai, rodo naujo mokslinio tyrimo rezultatai. 

Maždaug kas 37 sekundes pasaulyje numiršta žmogus dėl ligos, kurią sukelia venose susidaręs kraujo krešulys. Ši pavojinga liga – venų tromboembolija (dar vadinama tromboze) – yra trečia pagal dažnumą širdies ir kraujagyslių liga pasaulyje. Dažniau žmonės serga tik išemine širdies liga ir insultu.

Norvegų mokslininkai net 16 metų vykdė tyrimą, kuriame analizavo 23,6 tūkstančių 25-97 metų amžiaus žmonių duomenis.

Tyrimas atskleidė, kad tikimybė susirgti venų tromboembolija sumažėja kone perpus, kai žmogus dažnai valgo žuvies ir vartoja žuvų taukus.

Tiems, kurie valgė žuvies ne mažiau nei 3 kartus per savaitę ir vartojo žuvų taukus, tikimybė susirgti venų tromboembolija sumažėjo net 48 proc. palyginus su tais, kurie žuvies valgė vidutiniškai 1-2 kartus per savaitę, o žuvų taukų nevartojo visai.

Žmonėms, kurie valgė daug žuvies (3 kartus per savaitę ir dažniau), bet nevartojo žuvų taukų, venų krešulių rizika sumažėjo mažiau – tik 22 proc.

2013 m. SIC (UAB „Socialinių tyrimų centras“) atliktas reprezentatyvus gyventojų įpročių ir elgsenos tyrimas parodė, kad tiek žuvies, kiek rekomenduoja mitybos ir sveikatos specialistai – 2-3 kartus per savaitę – valgo tik 10 proc. Lietuvos gyventojų. Visi kiti žuvies valgo kur kas rečiau arba jos nevalgo visai.

Pastaraisiais dešimtmečiai atlikta daugybė mokslinių tyrimų, kurie patvirtino žuvų taukų ir juose esančių omega-3 riebalų rūgščių naudą. Dokumentuota, kad omega-3 riebalų rūgštys teigiamai veikia širdies darbą, kraujo lipidų lygį, mažina trombozės riziką, kraujo spaudimą, gerina kraujagyslių funkciją. Naujausi tyrimai šį sąrašą leidžia papildyti ir venų tromboembolijos rizikos mažinimu.

Sveikatos ir mitybos specialistai kasdien rekomenduoja gauti apie 1000 mg omega-3.

Tyrimo šaltinis: „Journal of Nutrition“, 2014, Volume 144, puslapiai 861-867, „High Fish Oil Intake Is Associated with Slightly Reduced Risk of Venous Thromboembolism: The Tromso Study“. Autoriai: I.J .Hensen-Krone, K.F. Enga, J.M. Sudduth-Klinger 

Apie autorių
Apie omega 3 ir žuvų taukus išsamiai ir iš patikimų šaltinių. Naujausi omega 3 moksliniai tyrimai, specialistų komentarai apie žuvų taukų ir omega 3 riebalų rūgščių svarbą organizmui, gardūs žuvies receptai, atsakymai į klausimus ir kita svarbi informacija. Tai, ką apie žuvų taukus ir omega 3 vertėtų žinoti kiekvienam.

Palikite atsiliepimą

*

captcha *