Omega-3 rūgštys stabdo smegenų mažėjimą senatvėje

Pagyvene zmones www.zuvutaukai.lt
2014-05-07  

Vyresnio amžiaus moterims, kurios organizme turi sukaupusios daugiau omega-3 sočiųjų rūgščių, galvos smegenų tūris mažėja šiek tiek lėčiau, rodo JAV atliktas tyrimas. 

Jo rezultatai gali reikšti, kad omega-3 rūgštys apsaugo galvos smegenis nuo jų tūrio mažėjimo, kuris atsiranda senstant ir kuris esti žymesnis žmonėms, sergantiems demencija.

„Smegenys mažėja žmogui senstant – maždaug 0,5 proc. per metus sulaukus 70 metų amžiaus, tačiau demencija siejama su greitesniu ir lokalizuotu smegenų mažėjimo procesu“, sako tyrimo vadovas dr. James Pottala iš Pietų Dakotos universiteto Sanfordo medicinos mokyklos.

Demencija arba senatvine silpnaprotyste pasaulyje serga vis daugiau žmonių: 5-9 proc. vyresnių nei 65 metai, 10-12 proc. – 75 -79 metų, 20-25 proc. – 80-90 metų, daugiau kaip 30 proc. – kuriems per 90.

Mokslininkų grupė išanalizavo per JAV nacionalinę programą „Moterų sveikatos iniciatyva“ sukauptus duomenis, siekdami nustatyti, ar omega-3 rūgštys apskritai susijusios su smegenų mažėjimu ir su šiuo reiškiniu smegenų srityse, lemiančiose atmintį ir kitus mąstymo procesus.

Tyrėjai panaudojo informaciją apie 1111 moterų, kurių vidutinis amžius buvo 70 metų ir kurios tyrimo pradžioje neturėjo demencijos požymių. Buvo nustatyta, kiek tiriamųjų kraujyje buvo omega-3 sudėtyje esančių polinesočiosios ilgos grandinės eikozapenteno (EPR) ir dokozahekseno (DHR) riebalų rūgščių.DHR sudaro 30-40 proc. riebiųjų rūgščių kiekio, esančio smegenų ląstelių membranoje, o ypač daug šios rūgšties susikaupia netoli sinapsės, kur ląstelės sąveikauja viena su kita.Omega-3 rūgščių kiekiai raudonuosiuose kraujo kūneliuose yra geras rodiklis, kiek žmogus suvartoja šios rūgšties, pastebi mokslininkai.

Pagal omega-3 kiekį organizme jie tiriamąsias suskirstė į keturias grupes.

Po aštuonerių metų vėl buvo ištirtas moterų kraujas ir atlikta magnetinio rezonanso tomografija, siekiant nustatyti smegenų pilkosios ir baltosios medžiagos kiekius.

Mokslininkai nustatė, kad daugiausia EPR ir DHR riebalų rūgščių turėjusių moterų smegenys vidutiniškai buvo dviem kubiniais centimetrais didesnės nei tų, kurios EPR ir DHR turėjo mažiausiai.

Be to, atminties funkcijai itin svarbi smegenų žievės dalis hipokampas buvo atitinkamai 2,7 proc. didesnė.

Iš trylikos smegenų sričių, kurias tyrė mokslininkai, esminis skirtumas pastebėtas tik hipokampe. Tyrėjai atsižvelgė į įvarius veiksnius, galėjusius turėti įtakos smegenų dydžiui kaip išsilavinimas, amžius, negalavimai ir ligos, rūkymas ir fizinis aktyvumas.

Mokslininkai daro išvadą, kad jų gauti rezultatai „papildo vis gausėjančius duomenis, kad didesni omega-23 rūgščių kiekiai žmogus organizme, o tai galima pasiekti keičiant mitybą, gali suteikti vilties sulėtinti kognityvinį senėjimą ir/arba demenciją“.

Tyrimo rezultatus paskelbė Amerikos neurologų akademijos žurnalas „Neurology“, praneša „Reuters Health“.

Pagrindiniai su maistu gaunamų omega-3 šaltiniai yra riebi jūros žuvis (Atlanto silkė, skumbrė, lašiša), taip pat kaimiški kiaušiniai, mėsa, kai kurių rūšių aliejus ir riešutai, šparaginės pupelės, petražolės, krapai, kalendra.

Europos Sąjungoje šių rūgščių rekomenduojamos paros normos nėra nustatytos. Specialistai mano, kad per parą žmogui reikia suvartoti apie 1-2,5 gramo omega-3 riebalų rūgščių.

Apie autorių

Palikite atsiliepimą

*

captcha *