Atrastas iki šiol nepažintas omega-3 poveikis kepenims

2014-05-20 

Naujas mokslinis tyrimas atskleidė, kad žuvų taukuose esančios omega-3 riebalų rūgštys gali turėti daugiau biologinio poveikio nei manyta iki šiol. Omega-3 gali būti labai svarbios apsisaugant nuo kepenų suriebėjimo ligos.

Pasaulyje sergamumas diabetu ir kepenų ligomis nuolat didėja. JAV duomenimis, maždaug ketvirtadalis šalies gyventojų serga ne alkoholio sukeltomis kepenų ligomis.

JAV mokslininkai atliko vieną pirmųjų pasaulyje tokio pobūdžio tyrimą, kurio metu tyrė metabolitus arba organizmo medžiagų apykaitos produktus. Tyrimas nagrinėjo ir tai, kaip organizmą veikia vakarietiška dieta, kuri vis labiau siejama su kepenų uždegimu, fibroze, ciroze ar kepenų nepakankamumu.

Omega-3 DHR riebalų rūgšties papildai pasirodė turį daug netikėtų poveikio galimybių. Nustatyti pastebimi vitaminų ir angliavandenių metabolizmo, proteinų ir amino rūgščių funkcijų, taip pat lipidų metabolizmo pokyčiai.

Papildomai vartojant omega-3 DHR riebalų rūgštis, buvo iš dalies arba visiškai sumažinta metabolinė žala, kuri paprastai siejama su vakarietiška dieta ir dideliu raudonosios mėsos, cukraus, sočiųjų riebalų ir apdorotų grūdų vartojimu.

„Mes likome sukrėsti atradę, kad omega-3 riebalų rūgštys paveikia tiek daug biologinių faktorių. Daugelis omega-3 tyrimų patvirtino, kad ši maistinė medžiaga turi poveikį lipidų metabolizmui ir uždegimui. Metabolominė analizė rodo, kad omega-3 riebalų rūgščių poveikis apima ir angliavandenių, amino rūgščių ir vitaminų metabolizmą“, – sako Oregono universiteto Visuomenės sveikatos ir žmogaus mokslų koledžo profesorius Donald Jump.

Pasak mokslininko, tyrimai patvirtino ir tai, kad omega-3 riebalų rūgštis DHR gali sumažinti su diabeto komplikacijomis siejamų žalingų gliukozės metabolitų formavimąsi.

Tyrimas nustatė, kad DHR rūgštis kepenyse visų pirma kontroliuoja uždegimą, oksidacinį stresą ir fibrozę, kurie būdingi rimtoms kepenų problemoms. Nustatyta, kad omega-3 riebalų rūgštys apsaugo ląsteles nuo faktorių, kurie gali sukelti uždegimą.

Specialistai mano, kad per parą žmogui reikia gauti apie 1–2,5 gramo omega-3 riebalų rūgščių. Pagrindiniai su maistu gaunamų omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai yra riebi jūros žuvis ir žuvų taukai.

Apie autorių

Palikite atsiliepimą

*

captcha *