Omega-3 riebiosios rūgštys: naujausi tyrimai ir tendencijos

Prof. William S. Harris yra vienas žymiausių ir dažniausiai cituojamų omega-3 ekspertų pasaulyje (h-index 73). Profesorius per 39 karjeros metus yra parašęs arba bendradarbiavo rengiant beveik 400 mokslinių straipsnių širdies ligų diagnozavimo ir prevencijos, organizmo atsparumo ir omega-3 rūgšties poveikio temomis. 2004 metais su kolegomis sukūrė omega-3 indekso testą, kuris, remiantis tyrimais, padeda efektyviau nei lipidograma nustatyti širdies ir kraujagyslių ligų susirgimų riziką. Prof. W. Harris tyrimus ne kartą finansavo JAV Nacionalinis Sveikatos Institutas.  Šiuo metu prof. W. Harris vadovauja OmegaQuant Analytics laboratorijai bei dėsto Pietų Dakotos Sanfordo Medicinos mokykloje (JAV).

OMEGA-3 INDEKSAS

Omega-3 indeksas yra omega-3 rūgščių EPR ir DHR kiekio eritrocitų membranose nustatymas. 8 ar daugiau proc. indeksas yra pripažįstamas idealiu ir nurodo mažą susirgimų širdies ir kraujagyslių ligomis (toliau – ŠKL) rizikos tikimybę. Daugumos žmonių omega-3 indeksas yra mažesnis nei 6 proc. Buvimas aukštos rizikos indekso grupėje reiškia 90 proc. didesnę susirgimų ŠKL riziką.

Omega-3 indekso rizikos grupės:

  • Aukšta rizika: <4 proc.
  • Vidutinė rizika: 4–8 proc.
  •  Maža rizika: >8 proc.

Vieno iš omega-3 indekso testo išradėjų prof. W. Harris teigimu, žemas žmogaus omega-3 indeksas gali būti laikomas ŠKL rizikos faktoriumi. Pasak mokslininko, omega-3 indeksas atitinka daugelį rizikos faktoriui taikomų reikalavimų: indeksas yra pagrįstas nuosekliais epidemiologiniais įrodymais, turintis patikimą poveikio mechanizmą, analizės pakartojamumą, yra nepriklausomas nuo klasikinių rizikos veiksnių, modifikuojamas, taip pat tyrimai pagrindė indekso lygio pokyčio poveikį kardiovaskuliniams  įvykiams.

REDUCE-IT TYRIMAS

REDUCE-IT – šiuo metu pagrindinis ir svarbiausias tyrimas, įrodantis omega-3 riebalų rūgščių naudą ŠKL ligomis sergantiems pacientams. REDUCE-IT yra dvigubas, atsitiktinių imčių, placebo kontroliuojamas tyrimas. Studijos rezultatai laikytini statistiškai patikimais, nes tirta didelė imtis. Tyrimas buvo atliktas su pacientais, kuriems nustatytos širdies ir kraujagyslių ligos, diabetas ar kiti ŠKL rizikos faktoriai. Pacientai taip pat buvo gydomi statinais.

Tyrimo imtis: 8 179 asmenų

Tyrimo išvados:

  • Omega-3 vartojusiųjų grupėje buvo nustatyta 25 proc. mažiau mirčių nuo ŠKL.
  • Labai  didelės  rizikos  pacientams,  vartojantiems statinus, papildomai per dieną suvartojant 4 g omega-3 rūgšties EPR, pastebimas mirties nuo ŠKL rizikos mažėjimas.
  • Naujesni  šio  tyrimo rezultatai  parodė statistiškai reikšmingą – 30 proc. – mažesnį bendrąjį pirminės ir antrinės kardiovaskuliarinės rizikos mažėjimą, lyginant su placebo grupe.

OMEGA-3 INDEKSAS: NAUJAS ŠKL RIZIKOS FAKTORIUS

Tyrimas buvo atliktas paėmus kraujo mėginius iš Framinghamo širdies studijos3  dalyvių ir pamatavus omega-3 kiekį kraujyje. Buvo tiriama asmenų nuo 66 iki 73 metų mirties dėl bet kokios priežasties rizika ir gauti duomenys lyginami su omega-3 indekso duomenimis. Tyrimo autoriai nustatė, kad omega-3 kiekis eritrocitų membranuose yra patikimas rodiklis bandant numatyti mirties dėl bet kokios priežasties riziką. Pasak tyrėjų, omega-3 indeksą taip pat galima laikyti ŠKL rizikos faktoriumi – asmenys, pasižymintys aukščiausiu omega-3 indeksu, turi mažiausią ŠKL riziką.

Tyrimo imtis: 2 500 asmenų

Tyrimo išvados:

  • Nustatytas 35 proc.  mažesnis bendras  mirtingumas tarp asmenų, kurių omega-3 indeksas buvo aukštas (>6.8 proc.), palyginus su asmenimis, kurių omega-3 indeksas buvo žemiausias (<4.2%).
  • Asmenų,  turinčių aukščiausią  omega-3 indeksą kraujyje, mirtingumas nuo ŠKL buvo 39 proc. mažesnis.
  • Omega-3 indeksas  gali pasitarnauti kaip    bendras vyresnių žmonių (tyrime – amerikiečių) sveikatos rodiklis.

  • Kai tame pačiame modelyje buvo palyginti cholesterolio kiekio tyrimas ir omega-3 indeksas kraujyje, omega-3 indeksas buvo ženkliai stipriau sietinas su galutiniu rezultatu nei lipidograma.

Didėjant omega-3 indeksui – mažėja ŠKL rizika

Omega-3 indeksą pradėta naudoti tyrimuose kaip polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3 lygmens žmogaus organizmo audiniuose biožymenį, tačiau reikėjo papildomų duomenų patvirtinti arba paneigti indekso kūrėjų pasiūlytas ribines klinikines reikšmes: <4 proc. (aukšta rizika) ir >8–12 proc. (maža rizika). Šiuo tikslu buvo atlikta 10-ties kohortų meta-analizė ir tiriamas omega-3 indekso biožymenų santykis bei ŠKL rizika. Apibendrinti duomenys ir pirminės meta-analizės patvirtino omega-3 indekso skalės ribines reikšmes.

Tyrimo išvados:

  • Aukštesni in vivo omega-3 rodikliai yra susiję su mažesne širdies susirgimų rizika.
  • Paskaičiuota,   kad  mirtinų  ŠKL atvejų  rizika sumažėja 30 proc., kai indeksas didėja nuo 4 iki 8 proc.
  • Tyrimas įrodo, kad <4 proc. ir >8 proc. klinikinės ribos yra pagrįstos ir naudotinos tolesniuose tyrimuose.

VITAL TYRIMAS

VITAL tyrimas iš pradžių sukėlė prieštaringų nuomonių, tačiau panagrinėjus jo rezultatus detaliau buvo nustatyta, kad tam tikrose tiriamųjų grupėse stebimas statistiškai patikimas kardiovaskulinių įvykių mažėjimas.

Tyrimo imtis: 25 871 asmenų

Tyrimo išvados:

Vartojant omega-3  riebalų rūgštis  kontrolinėje grupėje, lyginant  su placebo  grupe, nustatyta:

  • 28 proc.  mažesnė  miokardo  infarkto  rizika.
  • 17 proc.  mažesnis   bendros   koronarinės širdies ligos atvejų skaičius.
  • 50 proc.  mažesnė  mirtino  miokardo  infarkto rizika.

 

Parengta bendradarbiaujant su „OmegaQuant“ labaratorija – omega-3 tyrimų lydere. Daugiau informacijos apie omega-3 ir omega-3 indekso testą rasite: www.omegaquant.com

This content was created in cooperation with OmegaQuant, the leader in omega-3 testing. o learn more about omega-3s and omega-3 testing, visit: www.omegaquant.com

 

Šaltiniai:

1. Bhatt DL, Steg PG, Miller M, Brinton EA, Jacobson TA, Ketchum SB, Doyle RT Jr, Juliano RA, Jiao L, Granowitz C, Tardif JC, Ballantyne CM; REDUCE-IT Investigators. N Engl J Med. 2018 Nov 10. doi: 10.1056/NEJMoa1812792.

2. Harris W., et al. Journal of Clinical Lipidology 2018: doi.org/10.1016/j.jacl.2018.02.010.

3. Harris W., Gobbob L., Tintlec N., The Omega-3 Index and relative risk for coronary heart disease mortality: Estimation from 10 cohort studies, doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2017.05.007

4. Manson JoAnn, MD, Study Director, www.vitalstudy.org/findings.html / J.E. Manson et al. NEJM 2018, Nov 10, DOI: 10.1056/NEJMoa1811403.

Apie autorių
Apie omega 3 ir žuvų taukus išsamiai ir iš patikimų šaltinių. Naujausi omega 3 moksliniai tyrimai, specialistų komentarai apie žuvų taukų ir omega 3 riebalų rūgščių svarbą organizmui, gardūs žuvies receptai, atsakymai į klausimus ir kita svarbi informacija. Tai, ką apie žuvų taukus ir omega 3 vertėtų žinoti kiekvienam.